onsdag 5 oktober 2022

Världsmentalhälsodagen Världsdagen för psykisk hälsa 10/10

IFS firar den här dagen med en träff på Valegården/Föreningen Verkstan Alsikegatan 6 i Uppsala. Ludvig Mörck som kommer för att berätta:om en spelidé: Träsklandet  10 oktober kl. 18‐20

andra aktiviteter:

Hjärnkoll Uppsala delar ut flyers utanför centralstationen i Uppsala mellan kl 7 och 9 på morgonen. Vi var 5 Hjärnkollambassadörer och supportrar som delade ut 1500 flyers och lät alla som passerade höra om vår kampanj.


Olika bilder av psykisk (O)hälsa - WMHD 2022

 ordnades av NSPH Riks och går att se på länken ovan.

OLIKA BILDER AV PSYKISK (O)HÄLSA
För den som lever med psykisk ohälsa kan fördomar och skam vara lika svår att bära som symptomen i sig. Din inställning till psykisk ohälsa kan förändra någons liv.
Lyssna & sprid kunskap!
Inbjudan är öppen för alla. Livesänds digitalt!
Datum: 10/10 kl. 13.00 – 16.00

Loppet för psykisk hälsa samlade 1350 personer i Stockholm 1/10, och loppet pågår virtuellt till den 10/10. IFS anmälde sig och samlade ihop 34,7 km totalt bland besökarna i Brukarföreningarnas rum under onsdagseftermiddagen.

"Mental Health Run är ett välgörenhetsevenemang med syfte att synliggöra hur viktigt fysisk aktivitet är för den psykiska hälsan. Allt överskott från loppet går oavkortat till den psykiatriska forskningen och genom att medverka bidrar du därmed till att forskningen får mer pengar."    https://mentalhealthrun.se/
Titta på goda tips på Folkhälsomyndighetens sida om psykisk hälsa: https://dinpsykiskahalsa.se/
"Fyra av tio vuxna i Sverige svarar i enkätundersökning som genomförts av Folkhälsomyndigheten att de har eller har haft psykisk ohälsa. Mer än hälften av befolkningen uppger också att de brukar träffa någon som de vet har psykisk ohälsa. Det kan exempelvis gälla en familjemedlem, en släkting eller en arbetskamrat." Folkhälsomyndigheten 2021

FN har en sida om Världsdagen för psykiaks hälsa:
https://unric.org/sv/10-oktober-ar-varldsdagen-for-psykisk-halsa/
De personliga, sociala och ekonomiska kostnaderna av psykisk ohälsa är enorma. Runt om i världen kan länder gynna sina ekonomier genom att investera i mentalvård – samtidigt som det förbättrar människors välbefinnande och sällskaplighet.
----
 Inget vaccin kan bromsa spridningen av psykiska sjukdomar, och det krävs betydande och bestående investeringar i förebyggande åtgärder.
---
 FN: s generalsekreterare António Gutteres i samband med Världsdagen för psykisk hälsa: ”Vi kan inte längre ignorera behovet av en massiv insats av investeringar i psykisk hälsa. Vi måste agera tillsammans nu för att göra mentalvård av hög kvalitet tillgänglig för alla som behöver det.”

---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar