onsdag 25 september 2024

Medlemsbladet 4 -24

 Medlemsblad 4 24 Länk

 Ny föreningscirkel:

"Vi anhöriga" börjar 30 september.
En kanal för att träffas och utbyta erfarenheter med varandra och vi tittar även på Socialstyrelsens riktlinjer och anhörigstrategin. Till att börja med 3 ggr under hösten, måndagarna 30 sept, 28 okt och 25 nov kl. 18 - 20:15. Vi träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Kungsängsg. 12. Anmälan till cirkelledare Ingrid Carlson Bjernald. ingridcbjernald@gmail.com eller 0730 - 359106
Frivilligdagar på Valegården, måndagar 10-15.30 fram till Jul.
Varje måndag träffas ett gäng på Valegården för att jobba tillsammans med lunch, ved, + trädgård, bakning och andra sysslor. Det känns meningsfullt att fördjupa våra relationer samtidigt som vi gör nytta tillsammans. Alla IFS-medlemmar är välkomna att vara med.
Dagen är uppdelad i två pass. Det första passet börjar kl 10 och avslutas med lunch kl 12. Det andra passet börjar kl 13.15 och avslutas med fika kl 15.30. Man kan välja vilket av passen man vill gå på eller gå på båda passen. Det är tänkt att Elisabeth ska guida deltagarna i att göra ett konstverk i lera tillsammans så småningom, det blir spännande.
Det är en bra chans till gemenskap när man gör sysslor tillsammans och gör samtidigt att oro och tvångstankar drivs på flykten.

Levande bok träningspass

Vi har inte bestämt tid för denna aktivitet än, utan håll koll på hemsidan, eller se till så att vi har din aktuella e-postadress. Vi meddelar senare var och när vi planerar denna aktivitet.

Anhörigveckan  - 2 oktober Åsa Konradsson Geuken

För att uppmärksamma den nationella anhörigdagen 6 oktober anordnar Anhörigcentrum i Uppsala kommun 1-3 oktober intressanta föreläsningar och aktiviteter. Allt är gratis, men de vill att du anmäler dig till de olika föreläsningarna och aktiviteterna. Se Uppsala Anhörigcentrums nyhetsbrev augusti 2024 för mer information.
Onsdag 2 oktober kl 18-20 Hotel Botanika, Linnésalen, Skolgatan 45.
"Min bror blev plötsligt en främling i sin egen familj". Om att växa upp med en bror som utvecklade schizofreni, stigma, bemötande och anhörigskap. Systern Åsa Konradsson Geuken och docent i farmakologi berättar.
IFS kommer att delta med ett bokbord vid denna aktivitet.
Anmälan: anhorigcentrum@uppsala.se eller telefon 018- 727 92 00

Filmkväll måndag 21 oktober 18-20 på Valegården.

Psykos i Stockholm. 2020

En dotter och hennes mor är på väg till Stockholm för att fira dotterns 14-årsdag. Redan på tåget börjar modern uppföra sig konstigt och dottern befarar att ännu en av moderns psykoser är på väg. Trots symptomen försöker de genomföra semestern som planerat. När modern inte längre kan ta ansvar för sig själv får dottern utforska storstaden på egen hand. En dråplig film som ändå känns på djupet.
Psykiatriveckan 5-7 november - om samsjuklighet
Med samsjuklighet menar man att människor ofta lider av fler ohälsotillstånd. För psykiatriska patienter tillkommer ofta beroende av alkohol/substanser, smärta och biverkningar av mediciner. Även diabetes och epilepsi är vanligare hos dessa människor än bland normalbefolkningen.

IFS kommer att tala om att psykiatrin inte hjälper sina patienter med sådan somatisk vård och behöver bli mer involverade när det gäller kunskap. Kurt kommer att hålla en föreläsning den 6 november

Julfesten söndag 8 dec. 15-18. Valegården

Nu är det jul igen! IFS är ivriga och kan inte vänta så vi firar  i förväg. Vi bjuder på skinka och risgrynsgröt, en och annan julsång och förhoppningsvis god stämning.
Kvällens Tema - Vad innebär vårdprocessen för mottagningarna?

Linda har bjudit in Alexander Joneby som är ledare för vårdprocessen och avdelningschef på psykosmottagning A, samt Magnus Blom, Tf Avdelningschef på psykosmottagning B.
Hur var sommaren för psykiatrin i Uppsala?
Personalen tycker att det har fungerat bra trots att en avdelning har varit stängd p.g.a. personalbrist. Att spara på budgeten har också varit ett motiv. Det spekuleras nu om att de minskade antalet vårdplatser ska bli permanent. Psykiatrin befinner sig som vanligt i strykklass. Det finns de som inte sökt vård eftersom personen har hört att det är knökfullt på psykiatrin. Det är ett bekymmersamt läge för alla. Personalen gör så gott de kan utifrån dåliga förutsättningar.

IFS önskar höra av er om ni har rapporter om hur det har fungerat för er under sommaren. Skriv till info@ifs-uppsala.se.

Rapporter


Sommarfesten
Sommarfesten samlade över 20 medlemmar och psykologerna Elina Arn och Magdalena Lindborg berättade om sin bok Psykos. Förstå, bemöta, behandla. En bra och nödvändig bok.

Höstfesten

En varm kväll i september höll IFS sin höstfest med 23 glada besökare. Det bjöds på borstj och västerbottenspaj. Elisabeth Söderström var gäst och just nu leder hon Frivilligdagarna på Valegården. Hon är verksam som keramiker men har en bakgrund i Svenska Kyrkan bl a. Hon trivs med båda och finner det inspirerande och givande att jobba “med människor”.

Hon demonstrerade den nyinköpta vedklyvaren, något som gör det betydligt enklare att spitta ved till kaminen. Hon berättade  också att hon gärna ser att gruppen gör ett gemensamt konstverk i lera.

Somatisk vård vid psykisk ohälsa - en ny föreläsning               
Elisabet Alphonce fick chansen att berätta för personalen på en vårdcentral, om problematiken kring somatisk ohälsa som kan uppstå när man har psykisk ohälsa. Det var första gången som vi fick ett sådant här tillfälle och Kurt Nyberg fick vara med. Till föreläsningen finns ett bildspel med 41 bilder som går igenom problematiken på ett bra sätt och ger lyssnarna tillfälle att bidra. Bildspelet skulle kunna användas av andra föreläsare, eftersom både Elisabet och Kurt är tveksamma till att föreläsa numera.

Föreläsningen presenterar de vanligaste psykiska sjukdomarna och vi pratar om symptomen. Därefter går vi in på vad personalen kan göra och ger några exempel på vad som kan hända. Både positiva och negativa upplevelser. Vi talar också om vad man kan göra på systemnivå för att minska risken för att bemötandet blir dåligt. För det handlar mycket om bemötande och tid att undersöka närmare.

Det händer att människor som har psykiska svårigheter blir väldigt dåligt behandlade på grund av att vården inte tror dem när de berättar att de har ont. En bruten fot kanske inte blir röntgad, cancer blir oupptäckt för att man antar att magproblemen är psykiska och så vidare. Det finns en rad möjligheter till missförstånd, när vårdens personal inte tar sig i akt, utan diskriminerar vissa patienter. Därför har vi i IFS försökt nå vårdcentraler och berätta om riskerna att göra misstag när en patient med psykiska problem söker vård för något annat.
Stigmatisering är något som uppträder väldigt lätt, eftersom våra sinnen är gjorda för att rationalisera och göra saker effektivt. Att dra förhastade slutsatser av en diagnos kan visa sig väldigt kostsamt, framför allt för den patient som drabbas. Flera statliga undersökningar har funnit bevis på att människor med psykisk ohälsa får sämre vård för vanliga fysiska åkommor och att detta påverkar chansen att leva. Man har uppskattat att en människa med schizofrenidiagnos har en kortare medellivslängd än övriga människor. 15-25 år kan det handla om.
Det är alltså en viktig insats som kan göras genom att utbilda personal i den somatiska vården. Vi hoppas att kunna överföra ansvaret för detta till några nya friska krafter. Det är ett viktigt steg för att förbättra vården och därmed hälsan för våra kamrater. Kurt Nyberg kommer att prata om detta under Psykiatriveckan 5-8 november. Då kan man antingen vara livepublik eller titta på veckan på sin egen dator eller tillsammans med några vänner eller kollegor. Håll utkik efter information på Hjärnkoll Uppsalas hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar