torsdag 22 oktober 2020

Medlemsblad nr 5 2020

Årsmöte i slutet av februari

På årets årsmöte bör man kunna vara med digitalt, men det är tänkt att vi ska samlas fysiskt i en större lokal. Medlemmar som är intresserade av att titta på den provisoriska verksamhetsplan som vi gjort  för ansökningarna kan höra av sig så sänder vi den per e-post. Motioner till årsmötet är också välkomna, liksom förslag på lämpliga personer till olika volontäruppdrag. 

Kartläggning av arbetstiden i psykiatrin

Sektionen för psykos och rättspsykiatrisk vård ska göra en kartläggning av hur mycket tid och resurser som går åt till administration och hur mycket tid man lägger på patientmöten. Kartläggningen görs av två konsulter. Från IFS vill vi höra vad patienter behöver och förväntar sig i möten med vårdgivaren. Därför vill  IFS styrelse gärna höra från medlemmarna kring detta. Ring eller skriv till oss: 073 073 46 52 eller info@ifs-uppsala.se

IFS-café på Valegården 26 okt och 30 nov kl 17-20 /26 oktober är digitalt.

På grund av nya Coronaregler säller vi in måndagen 26 oktober. Från kl 18 kan man dock komma och delta digitalt.  För att få en läknk hör av dig till  kurt55nyberg@gmail.com  Äntligen, välkommen att mötas på Valegården, Alsikegatan 6 i Uppsala! Det kommer att finnas soppa och mackor, samt frukt och andra godsaker på cafeet. Föreningen bjuder på detta tilltugg.  

Vill du vara  med digitalt går det också bra. Då får du höra av dig till Kurt så får du en länk och så kommer du att kunna se, synas och prata med människor på Valegården. Hör av dig så får du mer om detaljerna. Det blir en möjlighet att träffas och prata om vad som helst, men ibland har vi ett tema mellan 18.00 och 18.30. Det börjar med 5 minuters presentation och följs av 15 minuter diskussion.

Den 26 oktober kl 18.00 kommer vi att få lyssna på  en “Levande bok“ vilket innebär att en person berättar om sig själv och sina erfarenheter av psykosproblematik och annat. Kurt Nyberg är Hjärnkollambassadör och berättar denna gång om sina erfarenheter av återhämtning från psykos. Hans historia utspelar sig i huvudsak från 1980-90-talen, men han jämför sina erfarenheter med senare forskning. Boken Rehabilitering och stöd till återhämtning vid psykiska funktionshinder. Möjlighetens metoder för en ny praktik (2012) har många goda råd och erfarenheter från människors egna upplevelser. .

Den 30 november kommer Maj Grandmo också hon Hjärnkollsambassadör, att vara Levande Bok om sina erfarenheter av en god man som så när gjorde Maj omyndigförklarad. Varje månad året runt sker övergrepp av olika slag genom att goda män utnyttjar sin position till t ex ekonomiska oegentligheter och falska handlingar. Det är därför hög tid till att hjälpa människor som har hamnat i Överförmyndarförvaltningens klor och deras undermåliga granskningar av de personer som vill vara god man. Vad vet egentligen allmänheten om systemet med god man? Vet man att god man tar ut ett stort arvode för sitt uppdrag; ett arvode som klienten (huvudmannen) får betala? Maj fick varje månad 1.000 kr draget från sitt konto, en stor summa för någon med knappa resurser.

Välkomna till Aktivitetsplanet i Psykiatrins Hus  

Den 11 november klockan 16.00-18.00 välkomnar vi er till plan 5, Aktivitets  planet i psykiatrins hus. 

Vi värmer upp med en kort information om projektet ”Förbättrade  levnadsvanor vid psykisk sjukdom”. Efter det bjuds vi på några smakprov av de fysiska aktiviteter som erbjuds i  verksamheten. Passen avslutas med ”rörlighet och avkoppling”. Vi tränar,  gympar eller tittar på i ca 30 minuter. När vi har kopplat av efter träningen bjuds vi på smörgås och kaffe/the. Vi sitter en  stund tillsammans och vi ser fram emot en utvärdering av er.  

Du behöver inte ha tränat innan. Inte heller ha god kondition. Vi provar på och  har lite kul tillsammans efter var och ens förmåga. Det finns omklädningsrum och duschar. Men det går bra att komma som du är i strumplästen, barfota eller med träningsskor. Passen leds av projektets Hälsopedagog Melissa Svesse, som även kommer att  berätta vad en hälsopedagog kan och gör. 

Dag: Onsdagen den 11 November Tid: Klockan 16:00-18.00 Plats: Psykiatrins hus. Akademiska sjukhuset ingång 10. Plan 5  (aktivitetsplanet) Klädsel: Valfri.  

Vi bjuder på smörgås kaffe/the 

Vi kan vara max 8 personer. Vid intresse att delta på träffen kontakta Linda Sundell på mail linda.sundell12@gmail.com  eller ring/sms:a till 073 690 29 46

Om du har frågor om projektet ring, maila eller sms:a  Lena Linder. Projektledare ”Förbättrade levnadsvanor vid psykisk sjukdom” Telefon: 0704 522046 Mail: lena.linder@akademiska.se

Resten av året står träningslokalen öppen för alla patienter som tillhör psykosmottagningen

Julfest söndag 13 dec kl 16.00 med Maria Nyström Agback som gäst

Julfesten blir på Valegården, Alsikegatan 6,  som vanligt.

Gröt och skinka och en hel del annat gott kommer att serveras. Vi räknar med att 16 personer kan komma och ber er att anmäla om ni vill delta.

Maria Nyström Agback är årets gäst. Hon berättar om vad hon gör som jurist på Schizofreniförbundet och om vanliga frågor hon får.

Måndagar kl 13.00: Promenader med Balans

IFS’ promenader har lagts ner. Till förmån för något bättre. IFS - Uppsala län har kommit överens med Föreningen Balans och vi har fått lov att vara med på deras promenader. Så här beskrivs de på Föreningen Balans’ hemsida  

http://balansuppsala.se/promenader-i-balans/

Vår ”kom som du är” aktivitet för återhämtning är igång igen! 

Bär du på psykisk ohälsa och vill göra något åt saken? Vill du ha en fast tidpunkt i vardagen? Vill du prata eller gå tyst? Här har du något positivt som du kan göra. Hälsan kommer på köpet. Är du ledare, sjukskriven, forskare, studerande  eller något annat spelar ingen roll, du är lika välkommen oavsett din situation. 

Ta kläder efter väder och kom till fontänen vid Stadsparkens entré (vid  Svandammen). Där står vår ledare Calle i ur och skur. Kostnadsfritt. Tid: Måndagar kl 13.00. Vi går runt 1 timme.

Kampanj - IFS behöver volontärer

IFS vill att medlemmar ska kunna engagera och aktivera sig. Så vi vill samla  namn på presumtiva volontärer. 

Vi behöver det, eftersom vår verksamhet är på väg att växa. Det kan handla om att: sprida information om IFS. ∙ åka på konferenser och rapportera sina      erfarenheter ∙ delta i studiecirklar ∙ ordna kafékvällar ∙ affischera våra föreläsningar mm.

Är du intresserad av någonting av detta skriv  till info@ifs-uppsala.se 

Styrelsen behöver förstärkning 

Styrelsen har också decimerat sedan två medlemmar hoppat av. Lina  Henriksson och Beatrice Thorsell har tagit andra vägar i livet. Är du intresserad  av vad styrelsen gör kan du meddela oss. Vi kan adjungera dig till ett par möten så du får känna på. Lockad, skriv till info@ifs-uppsala.se 

Schizofreniförbundet utbildar studieledare – Vill du vara med? 

Vi vill nu erbjuda intresserade cirkelledare en introduktion i  Prospectprogrammen som vänder sig till själverfarna, anhöriga och profession.  Det första utbildningstillfället planeras till hösten i Stockholm. Tanken är att vi  sedan kommer att genomföra några utbildningar på andra orter i landet. För fortsatt planering till inbjudan behöver vi nu få in uppgifter om det finns  intresse hos några personer i din lokala förening. 

Vill du ha mer information ring till Eila på 0739-80 39 29 eller till Ulla på 0762-55 15 58 eller maila prospect@schizofreniforbundet.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar