tisdag 1 september 2020

Medlemsblad nr 4

Hälsa till ett bättre mående

  1. IFS har fått en inbjudan om en inspirations- och informationsträff inom ramen för projektet “Förbättrade  levnadsvanor vid svår psykisk ohälsa” från Lena Linder, projektansvarig och hälsopedagog Melissa Svesse

Melissa presenterar sig, berättar vad en Hälsopedagog gör och kan.Lena berättar lite kort om var projektet befinner sig nu och vad vi vill i framtiden.

Sedan får ni prova på ett axplock av de aktiviteter vi har idag- rörlighet/avkoppling, styrka/puls, hur kan man träna utan redskap med hjälp av sin egen kroppstyngd.

Efter detta blir det fika med kaffe och smörgås och vi får höra era synpunkter.

Besöket pågår i ca två timmar. Under detta möte kan vi bara vara max åtta personer.

 Ring eller mejla Linda Sundell 073 690 29 46, linda.sundell@equalis.se om intresse finns.

 

  1. På våning 5 i psykiatrins hus ligger gymmet där alla IFS medlemmar är välkomna för att ta del av de aktiviteter som finns kostnadsfritt t o m 31 december. Ni kommer då att träffa hälsopedagog; Melissa Svesse. och tillsammans med henne lägger du upp ditt träningsprogram. All träning kommer att ske i din egen takt. 

Nu i Coronatider kan två deltagare i taget vistas i lokalen. Vid intresse kontakta Melissa Svesse: Melissa.Svesse@akademiska.se Tel 0722 013369.

Höst- och skördefest. Obs nytt datum och tid!

Söndag 20 september kl 13 är det så dags för IFS:s höst- och skördefest

Vi kommer detta coronaår att ha en höstfest som planeras utomhus i Valegårdens fina trädgård. Alsikegatan 6 i Uppsala. Vid dåligt väder har vi bokat cafélokalen där vi försöker hålla avståndet enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.



Hur har corona drabbat dig eller din anhörig/närstående?

Vi vill gärna veta om coronan har ställt till något särskilt för våra medlemmar. Ring Kurt 073 0734652 eller mejla info@ifs-uppsala.se


Promenadgrupp med fika tisdag kl 14

Vi startar vid Stadsparkens fontän och strosar sedan runt som vi vill. Här kan alla delta för en stund tillsammans i den klara höstluften på tisdagar kl 14.00 i september och oktober. Fika efteråt bjuder föreningen på. Om ni har frågor kontakta Beatrice 076 0848781.


Vi minns: 

Per (Pelle) Busch

Vår käre vän har lämnat oss och det är med sorg i hjärtat vi skriver detta. Vi minns Pelles spirituella, livsbejakande sätt att se på saker. Han hade alltid något att säga och prata om och tillsammans med ett exceptionellt rörligt intellekt. blev det aldrig tråkigt. Pelle hade kunskaper från från många områden och det var alltid givande att umgås med honom och han var även bra  på att lyssna. Ingen var oberörd av Pelle och han överraskade ofta. Pelle var definitivt inte någon dussinmänniska och som den person han var, hade hade han en egen tolkning av livet ..

Torbjörn Alfredsson

Till Torbjörn Alfredssons minne  har föreningen fått in en del medel och vi har beslutat att skapa en fond för dessa pengar, som kan bevilja 100 kr för medlemskap till medlemmar som vill vara med men har svårt med ekonomin. För att ansöka om bidrag för medlemskap skall du skicka ett mejl till:
 info@ifs-uppsala.se

Filmtips : Psykos i Stockholm

Regi och manus: Maria Bäck.                                                  

Vi får möta Dottern och Modern som till tillsammans åker på en resa till Stockholm för att fira Dotterns 14-årsdag. Men under resans gång blir Modern alltmer verklighetsfrånvänd och Dottern känner igen symptomen som en uppblommande psykos, Modern blir snabbt allt sämre och mer ohanterlig och det hela urartar till att ordningsmakten griper in och för Modern till psykiatrisk vård. Dottern är nu ensam i storstaden.

Därifrån fortsätter filmen Psykos i Stockholm med Dotterns äventyr i staden. En gripande och varm skildring om utsatthet..

Filmen baserar sig på en verklig händelse.

IFS vill veta vad medlemmarna tycker om filmen och vi bjuder på inträdet till filmen till de första 10 som anmäler sig. Vi vill att ni som får biljetten betald deltar i en diskussion om filmen i vårt Cisco-rum. Du som vill se filmen  mejlar Linda linda.sundell@equalis.se så får du vidare instruktioner..

Inflytande i rättspsykiatrin

Arvsfondsprojektet Inflytande i rättspsykiatrin drivs av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Målet med projektet är att öka inflytandet för patienter inom rättspsykiatrin och deras anhöriga. Projektet kommer att starta fokusgrupper hösten 2020  där personer som tidigare har vårdats inom rättspsykiatrin samt anhöriga ska delta. De vill lära sig mer om patienters situation inom rättspsykiatrin så att de kan arbeta för att utveckla den rättspsykiatriska vården. Har du erfarenheter från rättspsykiatrin och vill medverka hör av dig till info@ifs-uppsala.se

så sänder han ett mejl med full information. För vidare information googla  inflytande i rättspsykiatrin..


Studiecirkel  Din egen berättelse i digital mil

Digital studiecirkel i Ciscorum försökte vi starta i somras men det gick i stå. Vi försöker på nytt nu i höst. Materialet blir Din egen berättelse, studiecirkeln som är skapad av NSPH för att skapa en möjlighet att se på det egna  livet med de positiva vändningarna som utgångspunkt. Hör av dig om du är intresserad. Vi har några ex av det tryckta studiematerialet, fast kursen finns även som pdf. Vill du ha ett tryckt ex kontakta  Kurt Nyberg via mejl  kurt55nyberg@gmail.com


Om NSPH riks Så vill vi ha det

Skriften Så vill vi ha det från Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, är ett samarbete mellan patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området. I denna skrift berättar vi mer om vår vision, bakgrund och verksamhet. NSPH arbetar för ökad delaktighet och större brukarinflytande över de beslut som fattas inom olika samhällsområden som rör människor med erfarenhet av psykisk ohälsa.”

Så vill vi ha det är en skrift från NSPH som gavs ut 2018. På 20 sidor ger den en lättfattlig sammanfattning för NSPHs engagemang för att utveckla bättre förhållningssätt till psykisk hälsa i hela samhället. En viktig punkt är betoningen av brukarens perspektiv och önskemål. De är en väsentlig del av evidensbaserad praktik, men kan komma i skymundan, ofta med dåliga resultat som följd. ”Vi ser oss patienter, brukare och anhöriga som en oumbärlig resurs för samhällets utveckling av vård, stöd och behandling.”  En annan viktig aspekt är att psykiatrins brukarföreningar bör få sina röster hörda i alla sammanhang där man diskuterar  vad samhället ska göra för att stärka psykisk hälsa. En mycket läsvärd och väl utformad broschyr är det. Du hittar den genom att googla Så vill vi ha det.


Recension av bok inköpt till föreningen

Rehabilitering och stöd  till återhämtning vid psykiska funktionshinder. Möjlighetens metoder för en ny praktik, är en bok med några år på nacken. Den gavs ut 2012. Ändå känns den väldigt frisk och aktuell och Infoteket har valt den till biblioteken där den står under schizofreni. Författarna blandar aktuell forskning med egna erfarenheter och vidgar perspektivet med internationella jämförelser. De vänder sig till alla som har som uppdrag att stödja återhämtning vid psykisk ohälsa professionen, föreningarna och anhöriga, men är också avsedd att vara en inspiration för de drabbade själva när det gäller återhämtning.

Återhämtning beskrivs som en extra potential som vård och omsorg ofta saknar reell kunskap om. I återhämtningen är det ju individens upplevelser och önskningar som är drivkraften och det är individens uppfattning om ett gott liv som styr. Fyra grundpelare för den individuella återhämtningen har forskningen kunnat konstatera. Det börjar med att individen omvärderar sin definition av sig själv och sin sjukdom så att man kan våga se de sidor av sig själv som kan visa vägar till återhämtning, sedan handlar det om att få stöd av andra människor i en ömsesidig relation med delad makt. Att hantera sina symptom är den tredje pelaren där individen är aktiv och inte en mottagare av hjälp. Den fjärde grundpelaren är att ha meningsfulla aktiviteter i olika sociala sammanhang. Allt handlar om saker som individen gör utifrån sig själv för att nå sina egna mål. Göran Wassby skriver om sin återhämtning: -” Man kommer inte tillbaka till det som var innan. Till den människa man var före sjukdom och vård. Istället kommer man till något nytt. Något som inte behöver vara sämre men som är annorlunda” 

Göran Wassby hade liksom jag själv en bok som betydde mycket. Det var Göran Granqvists Från schizofreni till livslust. Han läste den nästan sönder.  Min bok var Kris och utveckling av Johan Cullberg som gav mig en tro på att psykosen kunde vara kroppens redskap för att göra mig fri från hopplösa attityder.  I den här boken är de återhämtades egna vittnesmål en viktig del som ger tyngd och begriplighet åt de vetenskapliga beskrivningarna. Anna Glistrup  som föreläser om återhämtning och bemötande minns exakt när hon bestämde sig för att  rädda sig själv, när hon upptäckte att det fanns saker som hon saknade “som att dansa sjunga och umgås med vänner”. Hon upptäckte den hemliga skattkistan där vi bär det goda och värdefulla, det vi älskar hos oss själva. Men det var ingen slump att detta hände när hon för första gången fått en läkare som respekterade henne och som fanns kvar en längre tid.

Det finns ett spännande kapitel om IPS som beskriver processen att finna ett arbete och anpassa villkoren så att man klarar det. Det beskrivs på ett mycket fångade sätt med hjälp av metodens nyckelbegrepp. Ett annat kapitel handlar om stigmatisering och om Hjärnkolls roll i samhällsutvecklingen.

Boken är mycket översiktlig och lättläst trots att den behandlar svåra ämnen. Den ger hopp om förändring av samhället för att stärka återhämtningens möjligheter för allt fler. Vill du låna den hör av dig till Kurt 073 0734552



Nya skrivargrupper i projektet Orda

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland driver projektet Orda med stöd av Allmänna Arvsfonden.

Syftet med projektet är dels att genom kreativa processer öka egenmakten hos målgruppen dels att genom estetiska upplevelser ge allmänheten ökade insikter om målgruppens behov. Skrivövningar och författarbesök ska stimulera till egna texter och livsberättelser.

Resultaten kommer bland annat att presenteras i en antologi och i utställningar runt om i Uppsala län. Under hösten kommer Studiefrämjandet att starta nya skrivargrupper i projektet Orda. Elin Sjöman elin.sjoman@studieframjandet.se har  en lite utförligare beskrivning av Orda ifall ni vill läsa mer.Om ni har några frågor eller vill veta mer får ni gärna höra av er till henne.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar